Elinkeinotoiminnan velkajärjestely – siis mikä?

Yrittäjät tuntevat varsin hyvin yrityssaneerauksen, tuomioistuimen hyväksymän toimenpiteen, jonka tarkoituksena on välttää konkurssiin ajautuminen sekä turvata toiminnan jatkuminen. Konkurssi vältetään saneerauksella, yritysjärjestelyillä, sekä yrityksen velkojen määrän leikkaamisella ja ehtojen muuttamisella. Yrityssaneeraukseen voi hakeutua kaikki liiketoimintaa harjoittavat, yritysmuodosta riippumatta. Yrityssaneerauksessa oikeus nimittää selvittäjän, joka korvaa yhtiön johdon, vastaa yrityksen toiminnasta ja laatii saneerattavan yrityksen tervehdyttämissuunnitelman, saneerausohjelman. Yrityssaneeraus on tunnetusti kallis, raskas, monivaiheinen ja onnistumisprosentti pieni.

Huonommin tunnettu yrittäjien keskuudessa on yksityishenkilön velkajärjestely, jossa ylivelkaantuneen henkilökohtaisella vastuulla olevat velat järjestellään eli niitä leikataan ja ehtoja muutetaan. Velkajärjestely on siis yrityssaneerausta vastaava menettely yksityishenkilöille.

Näiden kahden edellä mainitun järjestelykeinon väliin jää kolmas, kaikkein huonoimmin tunnettu vaihtoehto: toimintaansa jatkavan liiketoiminnan velkojen velkajärjestely. Vaihtoehto on mahdollinen yksityishenkilönä liiketoimintaa harjoittaville eli yksityisille elinkeinonharjoittajille, tutuimmin toiminimiyrittäjille.

Yrityssaneeraukseen hakeutuu joka vuosi merkittävä määrä toiminimiyrittäjiä eli yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Yrityssaneeraus on kuitenkin aika harvalle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle soveltuva, yksinkertaisesti kalleutensa vuoksi. Pienyrittäjän liiketoiminnan koko ja kannattavuus ei yksinkertaisesti riitä juristin palkkioihin. Yksityiselle elinkeinonharjoittajalle velkajärjestely onkin nopeampana, yksinkertaisempana ja ennen kaikkea halvempana selkeästi parempi – ja usein ainoa mahdollinen – tapa tervehdyttää sekä liiketoiminta että oma henkilökohtainen talous.

Lisäksi elinkeinotoiminnan velkajärjestelyn ehdot ovat varsin kevyet ja yksinkertaiset, rautalangasta väännettynä: pitää olla tervettä, jatkamiskelpoista liiketoimintaa, jolla yrittäjä elättää itsensä. Jatkamiskelpoisuuden selvittää ulkopuolinen asiantuntija, jonka palkkion yrittäjä maksaa. Muutoin prosessi hoituu talous- ja velkaneuvonnan kautta maksutta. Helppoa, edullista ja nopeaa. Elinkeinotoiminnalle on jatkamiskelpoisuuden lisäksi vain niukasti muita ehtoja. Yrityksessä saa olla keskimäärin enintään 2 työntekijää ja samalla järjestetään aina myös yrittäjän henkilökohtaiset velat. Järjestely on selkeästi ajateltu pienyrittäjille, joita yrittäjistämme on valtaosa, noin 200.000 kappaletta.

Velkajärjestely on kuitenkin merkittävä mahdollisuus kaikille yrittäjille, myös niille yrittäjille, joiden yhtiömuotoinen liiketoiminta on ongelmissa, yrityssaneerauksessa tai konkurssissa. Yrittäjät ovat tyypillisesti sitoutuneet ja sidottu omaan yhtiömuotoiseen liiketoimintaansa erilaisten rahoitusjärjestelyjen, panttien, omavelkaisten takausten, mutta myös esimerkiksi YEL-vakuutusten kautta. Toisin sanoen, kun yrityssaneerauksessa velkoja leikataan tai yritys ajautuu konkurssiin, rahoittaja kääntyy takaajan tai pantin antajan – yrittäjän – puoleen ja seurauksena on yrittäjän henkilökohtainen ylivelkatilanne. Tilanteen ratkaisu on yrittäjän henkilökohtainen velkajärjestely.

Omalla vastuulla olevien liiketoiminnan velkojen järjestely on loistava mahdollisuus kaikille yrittäjille ja erityisesti tietenkin toiminimiyrittäjille. Valitettavasti vain mahdollisuus on aivan marginaalisesti hyödynnetty. Liiketoimintaa jatkavien elinkeinonharjoittajien velkajärjestelyjä tehdään vuosittain muutamien kymmenien suuruusluokkaa oleva määrä. Samanaikaisesti elinkeinonharjoittajien yrityssaneerausten määrä on noin kymmenkertainen. Suhteen olettaisi olevan käänteinen, ainakin tarve olisi.

Jos haluat hyödyntää liiketoiminnan velkajärjestelymahdollisuutta, ota yhteys talous- ja velkaneuvontaan.

Jussi Jäntti, yrityskummi Keski-Uusimaa

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA