Mitä yrityksesi kassa sinulle kertoo?

Sorsa_Anneli

Yrityksen talouden ja kirjanpidon peruslogiikan käytännön ymmärrykseksi riittää se, että tietää mistä raha tulee, mihin se kuluu, mihin sitä sitoutuu ja mitä hyötyä on, kun on vahva tase.

Usein yrittäjän omat laskelmat ja tulevaisuuden ennustaminen euroina kuitenkin puuttuvat. Kassa ei kerro kaikkea ja tarvitaan ymmärrystä, milloin rahan lisätarve riippuu kannattamattomasta toiminnasta ja milloin kasvusta. Onko viisasta ottaa uutta lainaa vai pitääkö kassatilanteen korjaamiseksi tehdä muita toimenpiteitä?

Maksuvalmiudella varmistetaan yrityksen tulevien velvoitteiden maksaminen ajallaan. Toisin sanoen lyhyen tähtäyksen rahan tarve ja saatavuus.

Kassavirtaennuste puolestaan tarkoittaa ennustetta siitä, kuinka paljon rahaa yritys saa sisään ja kuinka paljon sitä menee ulos tiettynä ajanjaksona. Se kuvaa rahan liikettä huomioiden mm. maksuehdot, investointimenot, lainojen nostot ja lyhennykset, oman pääoman sijoitukset ja palautukset omistajille.

Kassavirtaennusteen laatiminen on jatkumo, jossa kauden alkusaldoksi tulee edellisen kauden loppusaldo. Sen avulla yrittäjä ennustaa tulevaa. Se ennustaa myös mahdolliset maksuvaikeudet. Kassavirtaennuste kannattaakin päivittää sen takia vähintään kerran kuukaudessa, mutta muistaa samalla, ettei sen tarvitse olla liian tarkka. Suuntaa antavakin laskelma auttaa jo paljon. Kirjanpito puolestaan kertoo miten yrityksellä meni edellisen kauden loppuun mennessä.

Ennakointi ja suunnittelu opettavat ymmärtämään talousnäkökulmia päätöksenteossa, tuottavat tietoa onnistumisesta liiketoiminnassa ja johtavat toiminnan kehittymiseen ja kehittämiseen. On hyvä asettaa tavoitteita, jotta päästään nauttimaan niiden saavuttamisesta.

Kassavirtaennusteesta kannattaa laatia kaksi vaihtoehtoa, synkkä ja todennäköisin versio. Valmistautuminen molempiin auttaa löytämään tarvittaessa nopeat ratkaisutoimet, kuten vaikuttaminen tuottoihin, kustannuksiin ja muihin maksuihin sekä rahoitukseen. Se myös auttaa ryhtymään korjaaviin toimiin ajoissa.

Yrityksen talouden perusta on laskutus. Mitkään säästötoimet eivät pelasta, jos laskutus laahaa. Voiko laskutusaikaa nopeuttaa? Onko hinnoittelu kunnossa? Onko uusia laskutuksen aiheita? Kustannuspuolella mietitään kuluryhmittäin karsittavat, tarpeelliset, hyödylliset ja lykättävät asiat.

Hyvän tilitoimiston ja asiantuntevan kirjanpitäjän merkitys on suuri. Yrittäjällä on lupa odottaa lisäarvoa liiketoimintansa kehittämiseen monipuolisia seurantaraportteja hyödyntäen. Kirjanpitäjän pitää tuntea asiakkaansa yritystoiminnan logiikka ja tavoitteet ja sitä taustaa vasten osata tulkita lukuja, tehdä budjetteja yhdessä yrityksen kanssa sekä olla apuna liiketoimintasuunnitelmien päivittämisessä.

Yrityksen kannattavuus on ”riittävällä tasolla” kun tuloskehitys vuodesta toiseen vastaa yrityksen asettamaa tavoitetta ja kassa riittää ilman suurempia ponnisteluja kasvun aiheuttaman käyttöpääoman lisätarpeen rahoittamiseen, lainojen lyhennyksiin, investointeihin sekä tarpeellisiin osinkoihin. Ja siitä huolimatta jää tulorahoitusta vielä kassapuskuriksikin. Ja muista, että hyvä kannattavuus, hyvä kassa ja vakavaraisuus vahvistavat toisiaan.

Anneli Sorsa

yrityskummi, Pohjois-Karjala

anneli.sorsa(at)yrityskummit.fi

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA